توصیف مختصری از منطقه:
بدلیل اینکه دره جنسی رو یا سیاه رو در منطقه حفاظت شده و امن سازمان محیط زیست قرار دارد ، معرفی دره و نقطه دقیق آن تنها در صورت معرفی شدن دره نوردان از طرف سازمان محیط زیست استان به گروه چکاد امکان پذیر می باشد.
لازمبذکر است که کلیه اکتشافات در مناطق حفاظت شده و امن سازمان محیط زیست با معرفی گروه چکاد از طرف هیات کوهنوردی ساری به سازمان محیط زیست استان مازندران صورت گرفته است.
*توجه: بدلیل عدم توجه بیشتر دستگاه های دولتی بخصوص منابع طبیعی و سازمان محیط زیست به عمق منطقه شرایطی برای سودجویان از چوب جنگلی بخصوص سرخ دار و شکارچیان فراهم آمده است که به راحتی و بدون هیچ ترس و واهمه ای از منطقه تنه درختان را خارج می کنند و هم به صورت تیمی به شکار حیوانات می روند و گذشته از این موارد بدلیل وجود جاده های جنگلی متعدد ، منطقه مورد حجوم آفرود کاران قرار گرفته است. که همه این موارد باعث شده است که یکی از بکرترین نقطه های ایران مورد تهدید جدی قرار بگیرد.
نام دره (نام های دیگر) (فارسی): جنسی رو (نام 2 سرچشمه اصلی از 5 سرچشمه: سیاه رو - تومیج سل)
نام دره (نام های دیگر) (لاتین): siah roo (jensi roo – toomij sel)
مختصات و ارتفاع ابتدا دره: ارتفاع : 1500 N: ? E: ? - قسمت توصیف مختصری از منطقه را بخوانید
مختصات و ارتفاع انتها دره: ارتفاع : 750 N: ? E: ?- قسمت توصیف مختصری از منطقه را بخوانید
میزان کاهش ارتفاع نسبت به طول هوایی دره: حدودا در 15 کیلومتر طول ، 750 متر کاهش ارتفاع
بهترین مسیر دسترسی به ابتدا دره و نزدیک ترین روستا: قسمت توصیف مختصری از منطقه را بخوانید
پایان مسیر دره و نزدیک ترین روستا: قسمت توصیف مختصری از منطقه را بخوانید
سرپرست برنامه: عباس علی پور
گزارش از: کمیل قاسم پور
شرح مختصر از برنامه شناسایی و گشایش:
در زمستان سال 92 انتهای دره توسط همنوردان خوبمان آقایان عباس علی پور و بهرام سیادتی شناسایی اولیه شد و در ادامه بعد از شناسایی ابتدای دره و دریافت مختصات های مختلف با GPS و مطالعه منطقه بروی نقشه و گوگل ارث و پرس جو از محیط بانان و شکارچیان ، تصمیم تیم بر این شد که کل دره را اکتشاف کنند ولی بدلیل حجم بالای برنامه های سال 93 گروه نتوانست این برنامه را اجرا کند تا اینکه در تابستان سال 94 این برنامه را اجرا کردند.
تیمی 7 نفره متشکل از بچه های ساری و بابل ساعت 10 شب پنج شنبه 11/4/94 از ساری به سمت ارتفاعات حرکت کردند. که در نهایت ساعت 2:30 صبح به انتهای مسیر ماشین رو رسیدند. بعد از کمی استراحت و چک کردن مجدد تجهیزات و صرف صبحانه ساعت 5:30 حرکت را در دل جنگل آغاز کردند. بعد از 15 دقیقه جنگل پیمایی به سر دره ای خشک با شیب بسیار تند در ارتفاع 1500 متری رسیدند که در بعضی از قسمت ها آب جاری و در بعضی از قسمت های آن آب در دل زمین فرو می رفت. بعد از دو ساعت پیمایش و گذر از چند آبشار و اتصال رودهای دیگر به رود اصلی ، نقطه ای که هر 5 سرچشمه رود اصلی را تشکیل میداد در ارتفاع 1300 متری رسیدند.در این فاصله مجموعا از 4 آبشار از 4 الی 22 متر فرود رفتند. بعد از 30 دقیقه استراحت بر سر رود اصلی ، پیمایش را شروع کرند که با گذر از چند حوضچه و آبشار های کوچک و پیمایش 10 کیلومتر از کل مسافت پیمایش شده ، ساعت 12 ظهر برای صرف غذا و استراحت به مدت 1 ساعت توقف داشتند. ساعت 2 بعد از ظهر حرکت را آغاز کردند که در طی این مسیر چند آبشار کوچک و تنگه ای زیبا و پیمایش تقریبی 5 کیلومتری در ارتفاع 750 متری از دره خارج شدند.
تیم برنامه شناسایی: عباس علی پور ، بهرام سیادتی
تیم برنامه گشایش: کمیل قاسم پور ، عباس علی پور ، جابر سبک روح ، حامد تیزرویان ، قادر ابراهیمی - با تشکر از حضور البرز مولانا و حامد سلامت فرد
مشخصات فنی:
تعداد آبشارها (بالای 3 متر): 8 آبشار از 4 الی 22 متر
تعداد حوضچه ها: 15 حوضچه با عمق زیر 2 متر
تعداد فرودها: 3 فرود
تعداد پرش ها: 4 پرش و دیگر آبشارها را میتوان از کنار آنها بصورت دست به سنگ (مسیرپلکانی) فرود رفت.
بهترین فصل و مدت زمان فرود: فصل تابستان به علت دوری از حجم آب و سیلاب های بهاری که حاصل از آب شدن برفها می باشد و ... - برنامه یک و نیم روزه و مدت زمان پیمایش 10 ساعت برای تیم آمده و هماهنگ
شرایط جوی در فصول مختلف: در فصل پر آبی پیمایش دره بسیار خطرناک است و اوایل فصل بهار برای پیمایش توصیه نمی شود.
راه های فرار از دره: در طول دره ، می توانید از هر دو سمت از دره خارج شوید که مسیر آن شیب تند جنگلی و صخره ای می باشد که در بعضی از قسمت ها نیاز به حمایت دارد.
محل های مناسب شب مانی و کمپ: در طول مسیر دره میتوان از عمق دره فاصله گرفت و به ارتفاعات جنگلی پناه برد و به راحتی کمپ و در مواقع استراری آتش برپا کرد.
وضعیت آنتن دهی موبایل: آنتن ندارد
دسترسی به آب آشامیدنی: 8 چشمه با فاصله زمانی 1 ساعت از ابتدای دره در حاشیه دره قرار دارند
موجودات داخل دره: داخل آب موجوداتی چون قورباغه ، مارمولک ، مار آبی ، خرچنگ و... خارج از آب با توجه به شرایط قابل دسترس بودن عمق دره حیواناتی چون خرس ، پلنگ ، گوزن ، شوکا و ... برای آشامیدن وارد عمق دره می شوند.
دمای فضای دره: ابتدای دره به علت پوشش گیاهی انبوه تاریک و در پی آن خیلی سرد است و انتهای دره دمای ملایم و نسبتا گرم است
نوع پوشش مورد نیاز: درابتدای دره علت دوری از گزش مگس و سرما وتسوت کامل (تمام تنه)، در انتهای دره بدلیل ملایم بودن دمای دره از پوشش های دیگر هم می توانید استفاده کنید.
مکان های دیگری که در این برنامه شناسایی شدند: 5 سرچشمه این دره که یکی از بکرترین نقاط سرزمین پهناورمان می باشد با پوشش گیاهی درختان سرخ دار
شرح آبشارها و کارگاه ها:
آبشار 1: 13 متر- خشک – کارگاه طبیعی » هردو سمت ، بلوک درخت
آبشار 2: 8 متر – حوضچه کم عمق – بصورت پلکانی
آبشار 3: 4 متر ،تنگه به عرض 1/5 متر– 1 متر – کارگاه طبیعی » سمت چپ ، بلوک درخت
آبشار 4: 10 متر – حوضچه خشک– کارگاه طبیعی » هردوسمت ، بلوک درخت
آبشار 5: متشکل از 2 پله در مجموع 10 متر،حوضچه پله اول خشک و پله دوم آب دارد – کارگاه طبیعی » هردوسمت، بلوک درخت
آبشار 6: 22 متر- نیم متر عمق – کارگاه طبیعی » سمت راست ، بلوک درخت
آبشار 7: 5 متر- 1/5 متر عمق – کارگاه طبیعی » سمت راست ، بلوک درخت
آبشار 8: 4 متر – 1/5 متر عمق - پرش
عکس ها از: جابر سبک روح - حامد تیزرویان
با تشکر و سپاس فراوان از:
سازمان حفاظت محیط زیست استان مازندران
محیطبان عزیز آقای اصغری و همکارانش